"Mai no descobriràs nous oceans si no tens el valor de perdre la costa de vista"

André Gide

Qui Som

Associació Catalana per a la Divulgació Científica

Som una entitat associativa catalana, constituïda amb data 7 de Febrer de 2017, de caràcter inclusiu i integrador, que pretén difondre entre la ciutadania la Ciència en general, entesa com a part de la Cultura, i que la conforma, juntament amb altres àmbits com ara: les Arts, les Humanitats, etc., i que pretén donar a conèixer també els valors i beneficis socio-econòmics, que aquesta, la Ciència, aporta a la Societat.

Actualment l'ACDIC també és una entitat vinculada per conveni a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Visió: ACDIC com a referent en el camp de la divulgació científica adreçada a un públic general, incloent-hi els estudiants de secundària. 

Missió:
Activitats principals promogudes per l’ACDIC, o en les que participa, procurant generar en l’opinió pública i en tots els àmbits socials conscienciació respecte la importància social i econòmica de la investigació científica, com a factor estratègic. Mitjans per aconseguir les finalitats proposades: Organització de Jornades; col·laboracions amb els mitjans, influència a xarxes socials; col·laboracions amb altres entitats (públiques i privades).

Principis:
Importància de la cultura, de la científica en particular, per al futur de la societat. Interdisciplinarietat cultural. Igualtat d’oportunitats. Esperit innovador. Estima de la qualitat. Defensa del sistema públic d’educació i recerca. Responsabilitat social.

Àmbit geogràfic d’actuació:
Iniciem les actuacions a Catalunya, però amb l’ànim d’actuar/col·laborar internacionalment: la Ciència és Universal.

 

Públic objectiu: Ciutadania adulta en general. Fem especial incís en els estudiants, sobretot a partir de secundària.

 

Socis: Persones físiques adultes que estiguin interessades en tenir un coneixement actualitzat de la Ciència i els darrers avenços en investigació i recerca. Persones jurídiques públiques i privades, que puguin tenir com a finalitats la promoció de la Cultura en general i la Ciència en particular. Aquéstes poden participar com a socis o com a proveïdors de serveis, ajudant a la creació de valor de l’ACDIC.

 

 

DESCARREGA EL PDF "ESTATUTS"

 

La Junta

President: Carlos F. Sopuerta. (Barcelona, 1969). El Dr. Carlos F. Sopuerta va obtenir un doctorat en Física per la Universitat de Barcelona (1996), on a continuació hi va ser professor ajudant (1996-1998). Ha ocupat posicions postdoctorals a Alemanya, Regne Unit, EUA, i Canadà. És actualment coordinador del Grup d'Astronomia Gravitacional - LISA de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC i IEEC) i Investigador Principal (IP) per a diversos projectes d'investigació financiats. És membre de l'equip científic de la missió "LISA Pathfinder" de l'ESA i el seu representant espanyol; membre del Comitè executiu del Consorci de "LISA"; membre de l'equip científic del Telescopi Einstein (projecte de detector d'ones gravitatòries de tercera generació); membre de l'equip científic de la missió "STE-QUEST", candidata a missió de classe mitjana de l'ESA per fer tests del principi d'equivalència; i membre del Consorci "ELGAR" pel disseny d'un detector d'ones gravitatòries basat en interferometria atòmica.
Secretaria: Àngels Yécora Gallastegui. (Saragossa, 1967). Màster en Gestió i Administració d’Empreses per ESADE, amb especialització en Comerç Internacional (MIM 1992); És també Agent Oficial de la Propietat Industrial per oposició (1995) i exerceix lliurement la professió a la seva pròpia empresa especialitzada en l’àmbit de la protecció i la gestió econòmica de la Propietat Industrial i Intel·lectual. És també llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació (1985-1990) per la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat amb càrrecs directius a entitats sense ànim de lucre amb la finalitat de promoure la divulgació científica (AECC-Catalunya contra el càncer, 2011-2017) i també a entitats per promoure activitats culturals i socials (Associació d’Empordanesos a Barcelona: 2001-2007)
Tresorera: Meritxell Lamarca Orozco. (Barcelona, 1967). Doctora en Enginyeria de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha desenvolupat la seva carrera acadèmica a la UPC, on és Titular d'Universitat des de 1997 i on dóna classes a l'escola de telecomunicació de Barcelona (ETSETB). En 2008-2011 va realitzar una estada docent i de recerca a la University of Delaware (EEUU). La seva àrea d'expertesa és l'aplicació de les eines de tractament estadístic del senyal a les comunicacions digitals, amb particular èmfasi en el l'estudi de les etapes de codificació de canal. Ha col.laborat i dirigit diversos projectes de recerca finançats per l'Agència Espacial Europea (ESA), la Unió Europea i el govern espanyol.
Vocal 1a: Anna Maria Puig i Griessenberger. (Figueres, 1963). Doctora en història per la Universitat de Girona i màster en Museografia Didàctica per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva professió en el camp de l’Arqueologia, especialment en excavacions des del món ibèric i colonial fins a l’època moderna. Té experiència en el món de la gestió del patrimoni arqueològic i monumental, com a arqueòloga municipal i conservadora del Museu de la Ciutadella de Roses (2008 a 2011), així com en museografia i difusió cultural. Activa en el camp de l’associacionisme cultural a l’Alt Empordà: presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos (des de 2015), presidenta de la Fundació Albert Tomàs i Bassols (des de 2017) i tresorera del Amics del Castell de Sant Ferran (des de 2006).
Vocal 2n: Elena Abella Pérez. (Olot, 1979). Oceanògrafa, doctoranda en Ecologia i gestió de Recursos Marins vius per la Universitat de Las Palmas de Gran Canària (ULPGC) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). La seva experiència està relacionada amb la conservació i la gestió de les tortugues marines, centrant-se en el comportament de la nidificació i l'ecologia del niu. Té una àmplia experiència en projectes de conservació i divulgació de tortugues marines, com a biòloga i com a gestora de projectes. Actualment, és assessora experta de diversos governs regionals i nacionals d'Espanya i de la República de Cabo Verde. També és membre activa del consell d'Administració de l'ONG BIOS.CV de Cabo Verde (Associació per a la Conservació del Medi Ambient i el Desenvolupament), el grup d'especialistes en tortuga marina de l'Àfrica occidental (MTSG / SSC / UICN) i promou l'espanyol Sea Turtle Networking (AHE). En els darrers anys ha desenvolupat projectes socials i educatius com a directora i professora, alhora que promou projectes de divulgació científica tenint en compte la participació ciutadana.
Vocal - Comissió Assessora: Albert Bramon i Planes. (Banyoles, 1942). El Dr. Albert Bramon i Planas és des de 1982 Catedràtic de Física Teòrica a la Universitat Autònoma de Barcelona, esdevenint des del principi un dels investigadors i docents més emblemàtics de la Facultat de Ciències, on ha format una escola de reconeguts físics. La seva recerca científica en partícules elementals ha donat lloc a més de cent articles en revistes especialitzades. El 1972 va ser coautor d'un dels articles més influents en el camp dels mesons vectorials. A partir de 1988 s'interessà per la teoria de pertorbacions quirals, camp on va realitzar nombroses contribucions reconegudes internacionalment. Al 1999, publica l'estudi de les desigualtats de Bell amb kaons, un treball visionari que inicia la interconnexió entre la física d'altes energies i la informació quàntica. Pocs anys més tard, s'estableix el grup de recerca d'Informació i fenòmens Quàntics a la Universitat Autònoma de Barcelona, sent ell un dels principals promotors i format majoritàriament per professors que havien estat doctorands i estudiants seus. El grup ha esdevingut amb els anys un grup de referència en l'àmbit nacional i internacional, incorporant prestigiosos professors d'universitats estrangeres.

FES-TE SOCI

Avantatges pels nostres socis


Tots:

  • Possibilitat de formar part de la "xarxa ACDIC": mitjançant grup privat de Facebook, trobades en sopars i altres (1-2 cops any), els socis tindran dret a preus més reduïts en aquests actes.

  • Possibilitat de rebre també obsequis de llibres, etc., en actes organitzats per ACDIC.


Avantatges especials per a socis Científics; Artistes; Literats i Filòsofs i per Associacions de divulgadors científics:

  • Possibilitat de fer ús de la marca "ACDIC" en actes organitzats per ells mateixos de Divulgació científica, amb suport de comunicació via Institut d’Estudis Catalans. Prèvia aprovació comissió de la Junta, per control de la qualitat dels continguts. • Recolzament promocional de l'ACDIC en tota mena de projectes científics i artístics sempre que comportin divulgació científica, prèvia aprovació per la comissió de la Junta.


 

DESCARREGA EL PDF PER INSCRIURE'T

SCIENCE NEEDS YOU!

Vàrem iniciar les nostres activitats el mes de Març de 2017, i el nostre principal objectiu a curt termini és la reedició del Congrés/Jornada itinerant “SCIENCE NEEDS YOU!”, la característica principal del qual és incloure continguts científics amb conferenciants de primer nivell, juntament amb continguts artístics i humanistes originals. Es tracta d’un format amable i entretingut, atractiu pel públic jove, però mantenint uns estàndards de qualitat.

Pretenem fer girar aquest format per la geografia catalana, triant ciutats grans i també les representatives de les anomenades mitjanes o amb més tradició innovadora/emprenedora.


Premsa

DIVULGACIÓ CIENTÍFICA A FIGUERES – «DIARI ARA»

DIVULGACIÓ CIENTÍFICA A FIGUERES – «DIARI ARA» – 26/10/2017 Aquest dissabte Figueres acull la jornada de divulgació científica Science Needs […]

VEIGA, CLOTET i BRUGADA, EN EL SCIENCE NEEDS YOU A FIGUERES – «EL PUNT AVUI»

VEIGA, CLOTET i BRUGADA, EN EL SCIENCE NEEDS YOU A FIGUERES – «EL PUNT AVUI» – 27/10/2017 L’esdeveniment divulgatiu que […]

FIGUERES FUSIONARÀ CIÈNCIA I ART AMB UN FESTIVAL DIVULGATIU – «DIARI DE GIRONA»

FIGUERES FUSIONARÀ CIÈNCIA I ART AMB UN FESTIVAL DIVULGATIU – «DIARI DE GIRONA» – 29/10/2017 La segona edició del Science […]

EL SEGON «SCIENCE NEEDS YOU!» DIVULGA LA RECERCA EN BIOMEDICINA – «DIARI DE GIRONA»

EL SEGON «SCIENCE NEEDS YOU!» DIVULGA LA RECERCA EN BIOMEDICINA  – «DIARI DE GIRONA» – 30/10/2017 La segona edició del «Science […]

On Som

ENS PODEU TROBAR A:

Carrer Jonqueres 16, 11-D 08003 Barcelona