La Junta

Part dels socis fundadors de l'ACDIC al Institut d'Estudis Catalans

President: Carlos F. Sopuerta. (Barcelona, 1969). El Dr. Carlos F. Sopuerta va obtenir un doctorat en Física per la Universitat de Barcelona (1996), on a continuació hi va ser professor ajudant (1996-1998). Ha ocupat posicions postdoctorals a Alemanya, Regne Unit, EUA, i Canadà. És actualment coordinador del Grup d'Astronomia Gravitacional - LISA de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC i IEEC) i Investigador Principal (IP) per a diversos projectes d'investigació financiats. És membre de l'equip científic de la missió "LISA Pathfinder" de l'ESA i el seu representant espanyol; membre del Comitè executiu del Consorci de "LISA"; membre de l'equip científic del Telescopi Einstein (projecte de detector d'ones gravitatòries de tercera generació); membre de l'equip científic de la missió "STE-QUEST", candidata a missió de classe mitjana de l'ESA per fer tests del principi d'equivalència; i membre del Consorci "ELGAR" pel disseny d'un detector d'ones gravitatòries basat en interferometria atòmica.
Secretaria: Àngels Yécora Gallastegui. (Saragossa, 1967). Màster en Gestió i Administració d’Empreses per ESADE, amb especialització en Comerç Internacional (MIM 1992); És també Agent Oficial de la Propietat Industrial per oposició (1995) i exerceix lliurement la professió a la seva pròpia empresa especialitzada en l’àmbit de la protecció i la gestió econòmica de la Propietat Industrial i Intel·lectual. És també llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació (1985-1990) per la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat amb càrrecs directius a entitats sense ànim de lucre amb la finalitat de promoure la divulgació científica (AECC-Catalunya contra el càncer, 2011-2017) i també a entitats per promoure activitats culturals i socials (Associació d’Empordanesos a Barcelona: 2001-2007)
Tresorera: Meritxell Lamarca Orozco. (Barcelona, 1967). Doctora en Enginyeria de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha desenvolupat la seva carrera acadèmica a la UPC, on és Titular d'Universitat des de 1997 i on dóna classes a l'escola de telecomunicació de Barcelona (ETSETB). En 2008-2011 va realitzar una estada docent i de recerca a la University of Delaware (EEUU). La seva àrea d'expertesa és l'aplicació de les eines de tractament estadístic del senyal a les comunicacions digitals, amb particular èmfasi en el l'estudi de les etapes de codificació de canal. Ha col.laborat i dirigit diversos projectes de recerca finançats per l'Agència Espacial Europea (ESA), la Unió Europea i el govern espanyol.
Vocal 1a: Anna Maria Puig i Griessenberger. (Figueres, 1963). Doctora en història per la Universitat de Girona i màster en Museografia Didàctica per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva professió en el camp de l’Arqueologia, especialment en excavacions des del món ibèric i colonial fins a l’època moderna. Té experiència en el món de la gestió del patrimoni arqueològic i monumental, com a arqueòloga municipal i conservadora del Museu de la Ciutadella de Roses (2008 a 2011), així com en museografia i difusió cultural. Activa en el camp de l’associacionisme cultural a l’Alt Empordà: presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos (des de 2015), presidenta de la Fundació Albert Tomàs i Bassols (des de 2017) i tresorera del Amics del Castell de Sant Ferran (des de 2006).
Vocal 2n - Delegació Terres de l’Ebre: Marià Cano Santos. (Nîmes, 1969). Llicenciat en Física (UB,1993) Màster en Didàctica de les Matemàtiques (UB,1995) i Diploma d'Estudis Avançats del Programa de Doctorat en Tecnologia Educativa (URV, 2010). Professor (1994) i Catedràtic de Matemàtiques (2010) de secundària del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Professor consultor de la UOC d'Introducció a les Matemàtiques en els graus d'enginyeria. Ha estat formador de professorat en diverses activitats del Departament d'Educació i la Univestitat Rovira i Virgili. És ambaixador Scientix de European Schoolnet i ha participat també com a assessor tècnic docent del programa STEAMcat de promoció de vocacions científiques i tecnològiques en enginyeria, ciències i matemàtiques. Actualment és Cap d'Àrea de Planificació i Coordinació Escolar als Serveis Territorials del Departament d'Educació a les Terres de l'Ebre.
Vocal - Comissió Assessora: Albert Bramon i Planes. (Banyoles, 1942). El Dr. Albert Bramon i Planas és des de 1982 Catedràtic de Física Teòrica a la Universitat Autònoma de Barcelona, esdevenint des del principi un dels investigadors i docents més emblemàtics de la Facultat de Ciències, on ha format una escola de reconeguts físics. La seva recerca científica en partícules elementals ha donat lloc a més de cent articles en revistes especialitzades. El 1972 va ser coautor d'un dels articles més influents en el camp dels mesons vectorials. A partir de 1988 s'interessà per la teoria de pertorbacions quirals, camp on va realitzar nombroses contribucions reconegudes internacionalment. Al 1999, publica l'estudi de les desigualtats de Bell amb kaons, un treball visionari que inicia la interconnexió entre la física d'altes energies i la informació quàntica. Pocs anys més tard, s'estableix el grup de recerca d'Informació i fenòmens Quàntics a la Universitat Autònoma de Barcelona, sent ell un dels principals promotors i format majoritàriament per professors que havien estat doctorands i estudiants seus. El grup ha esdevingut amb els anys un grup de referència en l'àmbit nacional i internacional, incorporant prestigiosos professors d'universitats estrangeres.
Vocal - Comissió Assessora: Sheddad Kaid-Salah Ferrón. (Granada 1973). És llicenciat en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona (1998) i llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (2009). Ha treballat com a consultor informàtic i com a docent en instituts. Actualment és farmacèutic comunitari a la seva farmàcia rural al Moianès. És un apassionat del coneixement. Li encanta explicar ciència, sobre tot als més joves. És autor de les sèries de llibres il·lustrats de divulgació científica Dr. Albert i Pr. Darwin que s’ham traduït a uns 20 idiomes i que inclouen títols com «El meu primer llibre de Física Quàntica», «El meu primer llibre de Relativitat», «El meu primer llibre del Cosmos» o «Microbis». Des de fa temps col·labora com a divulgador científic a programes de ràdio d’Onda Cero Catalunya.