Quarta edició (SNY-2019): "La Revolució Quàntica"

Torna l’esdeveniment divulgatiu “Science Needs You! (SNY!)”, organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb les filials de Tecnologia i de Física de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En aquesta propera 4a edició, també a Figueres com les anteriors, el tema central és la Física Quàntica i les seves aplicacions tecnològiques i d'aquí el títol: “la Revolució Quàntica". L'objectiu principal de SNY! és apropar la ciència a tots els públics apostant per un format que combina presentacions de científics de primer nivell amb diferents propostes artistiques, de forma que tot plegat doni una visió de la ciència com una part integral de la nostra cultura. Enguany a més hem volgut incidir en el protagonisme de les dones a la Ciència; de manera que la majoria d’investigadores ponents són dones. Podeu consultar el programa d'aquesta edició AQUÍ.

DILLUNS 23 DE SETEMBRE: Museu Dalí de Figueres

A les 21:30h tindrà lloc una taula rodona que amb el títol: La bomba atòmica: la fi de la primera Revolució Quàntica i el Dalí Atòmic reunirà el catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de Barcelona José Ignacio Latorre i la Curadora en Cap de la Fundació Gala – Salvador Dalí: Carme Ruiz; moderats pel foto-periodista i historiador Robin Townsend Pi i Sunyer, per parlar de les implicacions ètiques de la investigació de frontera en l’àmbit quàntic i la influència dels descobriments quàntics en l’obra de l’artista empordanès. Tot seguit, sota la cúpula del Teatre Museu Dalí de Figueres es projectarà un documental sobre la història del desenvolupament de la bomba atòmica; a l’anomenat projecte Manhattan; explicat pels seus protagonistes científics.

DIMECRES 25 I DIVENDRES 27 DE SETEMBRE: Museu de la Tècnica de Figueres i Llibreria Vitel·la de l’Escala

El jove físic empordanès Genís Algans presentarà el llibre El meu primer llibre de Física Quàntica de Sheddad Kaid-Salah Ferron (físic i farmacèutic) i Joan Altarriba (il·lustrador); ed. Joventut. Les presentacions es faran al Museu de la Tècnica de Figueres (dia 25) i a la Llibreria Vitel·la de l’Escala (dia 27), respectivament.

DISSABTE 28 DE SETEMBRE: Auditori del Convent dels Caputxins de Figueres (Matí) i Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries (l’Escala) (Tarda)

Des de les 9:30h fins a les 14:00h, a l'Auditori del Convent dels Caputxins de Figueres, destacades científiques i científics del nostre país de projecció internacional i alhora experts investigadors en l’àmbit de la Física Quàntica ens exposaran de manera planera quin és l’estat de la recerca de frontera en aquest àmbit i també quines són les seves aplicacions tecnològiques. Entre ells hi seran el catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de Barcelona José Ignacio Latorre; la catedràtica de Química Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Mariona Sodupe; el catedràtic emèrit de física teòrica de la UAB Albert Bramon Planas i la Dra. i Investigadora ICREA, Anna Sanpera de la UAB. Per la tarda-nit, al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries (l’Escala) – “plaça dels temples”, a partir de les 20:15h la Núria Salan, sotsdirectora de l’escola tècnica industrial, aeroespacial i d’imatge de Terrassa; juntament amb Albert Bramon Planas, catedràtic emèrit de Física teòrica de la UAB; debatran sobre les científiques ignorades en el decurs de la nostra historia recent i faran especial incidència en les figures de Marie Curie i Lisa Meitner com a pioneres de la primers revolució quàntica. Tot seguit hi haurà un pica-pica de sopar, i per acabar en el marc de la mateixa plaça dels temples d’Empúries; es representarà l’obra de teatre de lectura dramatitzada: La festa del segle”, d’Alejo Levis i interpretada per la jove companyia empordanesa La Llarga, guanyadora l’any passat del premi Adrià Gual de teatre.