Tercera edició (SNY-2018): "La Mar i La Vida"

Torna l’esdeveniment divulgatiu “Science Needs You! (SNY!)”, organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En aquesta 3a edició, també a Figueres com les anteriors, el tema central són les Ciències del Mar i d'aquí el títol: “La Mar i la Vida". L'objectiu principal de SNY! és apropar la ciència a tots els públics apostant per un format que combina presentacions de científics de primer nivell amb diferents propostes artistiques, de forma que tot plegat doni una visió de la ciència com una part integral de la nostra cultura.

ACTE PRINCIPAL:

L'acte principal serà el dia 20 a Figueres, a la Sala La Cate (9:30-13:00h i 15:00-16.15h), on tindrem conferències d’alguns dels més destacats científics del nostre país com el Dr. Rafel Simó Martorell (Professor d’Investigació del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar), la Dra. Anna Rubio (Investigadora del Centre tecnològic expert en innovació marina i alimentària del Pais Basc, AZTI)i el Dr. Rafael Sardà (Investigador Científic del Centre d’Estudis Avançats de Blanes), i la taula rodona “La nostra mar: present i futur” moderada pel Dr. Antonio Turiel (Investigador de l’Institut de Ciències del Mar). A la tarda, a la placeta baixa de la Rambla (17:45h), davant el monument de Narcís Monturiol, tindrem l’exposició “Submarins en viu”, amb activitats i tallers per part del grup VICOROB (Universitat de Girona) i les empreses Triton Submarines LLC i Gutmar SA. La Jornada es clourà a La Cate (21h) amb el concert “Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol" a càrrec de la coral La Lira de Sant Cugat i el quartet Revolució. El programa de recital el conforma la ‘re-estrena’ de l’obra perduda d’Anselm Clavé “Revolució” que des de la seva presentació al Liceu el 1869 no s’havia tornat a interpretar -Clavé era amic personal de Monturiol-; les obres que Pep Ventura va composar per recaptar fons per finançar el projecte “Ictineu” de Monturiol, així com partitures d’Eduard Toldrà.

ACTE PARALLEL A ROSES:

Diumenge dia 21 (10:00h) serà el dia de posar en pràctica els coneixements adquirits el dia anterior amb Sortida científica al Cap de Creus amb catamarà per albirar mamífers i aus marines així com per a l’observació geològica, amb les indicacions del zoòleg i ornitòleg Jordi Sargatal i el geòleg Dominique Font.

ACTES PRÈVIS:

Previ al cap de setmana i per escalfar motors es duran a terme dues activitats més, la primera, el dimecres 17 d’octubre (20h) a La Cate amb una doble sessió de cinema: es projectaran dues versions del film “20.000 Leguas de viaje submarino”, el curtmetratge mut de G. Méliès i el llargmetratge clàssic de Richard Fleischer. I la segona, el dijous 18 d’octubre a la Sala Monturiol del Cercle Esport Figuerenc (20h) on es presentarà el còmic educatiu sobre els oceans “De terra i de mar” de Josep-Maria Gili i es comptarà amb la presència de la reconeguda biòloga marina Elena Abella.

PROGRAMA de l'edició 2018 del Science Needs You! (versió PDF)